onsdag 28. januar 2009

Tur til Hebron

I dag har gutta vært på besøk hos en kamerat som bor i Hebron.
Hebron er den største byen på vestbredden med ca en halv million innbyggere.
Vi ble møtt av vår venn "Ali" og han viste oss rundt i gamlebyen i Hebron. Den delen av byen kunne minne litt om gamlebyen i Jerusalem. Smale gater med mange butikker, gamle folk, og småunger som sprang rundt. Men etter hvert forsvant folkene, og over oss var det netting tak der det lå søppel og steiner. I den delen av gamlebyen er det en bosettning og det bor jøder i 2. etasje.

I hebron bor det tilsammen 700 jøder. Og svært mange av disse er forholdsvis ekstreme, og vil egentlig at hebron skal bli en jødisk by.
Vi ble vist opp på et hustak der vi kunne se utover byen. Vi så de tre bosetningene som lå midt i byen. Det var merkelig, på den ene siden av huset var
det brede store gater uten søppel, mens på den andre siden var det trange små gater med mye søppel. Oppå veldig mange av hustakene var det skur til soldater som holder vakt over de jødiske bosetningene. Fra bosetningene i sentrum og opp til
Abrahams grav er det over hundre poster hvor det står soldater.. Og det bare for 700 personer. Merkelig.

Oppå hustaket sammen med "Ali" og noen unger.

Grunnen til at Jødene vil ha hebron er at Abraham er begravd i byen, og derfor er den hellig. Araberne mener også byen er hellig av samme grunn. Før 1948 levde jøder og arabere side om side i Hebron. Det har de gjort i lang tid. Det har vært noen episoder tidligere, men både jøder og arabere brukte samme bygning for å komme inn til gravene til jødene og araberenes forfedre.. Nå er det delt i to deler, halvparten er moske og resten er synagoge..
Vi ble med "Ali" inn i denne moskeen og fikk en omvisning der. Vi så gravene til Abraham, Sara og Isak.

Grava til Isak og en talerstol som Saladin fikk med seg fra jordan.

Etterpå reiste vi hjem til "Ali" der mora hans hadde lagd et nydelig måltid mat til oss. De bodde i et kjempestort hus, med hage og store luftige rom. Faren har en god stilling på Universitetet i Hebron, og kan derfor ha et slikt hus.
"Ali" har vært utvekslingsstudent i USA og kan derfor veldig godt engelsk. Han forstår litt bedre hvordan vi tenker når det gjeldet tid, penger ol.
så han er en veldig behagelig person å være sammen med for oss vestlige. I huset traff vi faren, og hilste og han viste oss maten. Etter det trakk far seg tilbake og vi ungdommene spiste sammen alene.
Etter middag fikk vi servert te og kaker oppe i ei av stuene. Familien virka veldig vestlig til å være mislimer, men vi så aldri mora i huset.
Ho bare lagde maten og enten trakk seg bort eller fikk "Ali" til å komme å hente den.

Det var en kosleig og interessant dag. Jeg liker å besøke folk hjemme.